OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Bombing gjør vondt verre

Obama varsler nå luftangrep mot IS-mål uansett hvor de befinner seg. Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarer mot en bombekrig, og ber regjeringa avklare om Norge vil bidra til en slik krigføring:

– Bombing vil ikke stanse terrorgrupper som IS, tvert i mot kan det gjøre vondt verre. Såpass burde vi ha lært etter at den 13 år lange «krigen mot terror» har ført til en voldsom suksess for terrorismen.

– Den terrorismen som ikke fantes i Irak i 2003, har vokst til formidabel styrke i kjølvannet av krigen. Etter at hundretusener har blitt drept og landet er lagt i ruiner av USA, har terrorgrupper som IS fått fritt spillerom, sier Moxnes.

– Når krigen mot terror har vært en katastrofe, er det merkelig å insistere på å fortsette denne krigen. Enda merkeligere er det å tro at dette vil gi et helt annet resultat enn vi har sett de siste 13 årene, med økt terror og drap på sivile som følge av USAs krigføring. En utvidet bombekrig mot sunnidominerte områder, kan nå føre til økt rekruttering til terrorgruppa IS og forene andre sunnigrupperinger bak dem, advarer Moxnes.

– Når USA vil utvide bombetoktene til Syria, er dette et brudd på folkeretten. Den norske regjeringa gikk tydelig ut mot Russlands folkerettsbrudd på Krim tidligere i år, men hva sier Børge Brende til Obamas planer om bombing i Syria? Vi ber regjeringa gi et klart og tydelig svar på om Norge vil bidra til slike bombetokt eller ikke.

– Etter vårt syn bør Norge gi klar beskjed til våre Nato-allierte om at folkerettsbrudd og bombing ikke er veien å gå i Irak og Syria. Å tro at man den ene dagen skal kunne forsyne opprørere med våpen og penger, og den neste dagen fjerne dem med bomber er farlig naivt. Vi må i stedet trappe opp den humanitære støtten, og øke antallet kvoteflyktninger vi tar imot fra Syria. I tillegg må vi støtte opp om de få områdene med fungerende institusjoner i Syria, som det kurdiske selvstyrte området Rojava, der hundretusener av syriske flyktninger. får beskyttelse mot terrorgruppene og Assads styrker. Der er det nå det en desperat mangel på humanitær hjelp, og humanitære bidrag fra Norge vil være til veldig stor hjelp, avslutter Moxnes.