OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Vil la staten forhandle med lærerne


Rødt ønsker at forhandlingsansvaret for lærerne tilbakeføres til staten. – Jeg skjønner godt at lærerne har fått nok av en arbeidsgiver som mistenkeliggjør dem, som vil detaljstyre dem, og som gang på gang skaper konflikt, sier Bjørnar Moxnes.

– KS har vist at de ikke har tillit til lærerne, og jeg tror det er umulig å skape ro i skolenorge hvis det er KS som er på den andre siden av forhandlingsbordet for lærerne, sier Moxnes i et intervju med NRK.

– Derfor må vi gå tilbake til ordninga vi hadde før 2003, og som er den samme de har i Finland, nemlig at staten tar tilbake forhandlingsansvaret.

Ansvarsfraskrivelse
Det var Bondevik II-regjeringen og kunnskapsminister Kristin Clemet som i 2003 overførte forhandlingsansvaret fra staten til kommunene, med virkning fra 1. mai 2004. Moxnes mener ordningen har resultert i ansvarsfraskrivelse og unødig høyt konfliknivå.

– Det vi har sett er at KS ikke fungerer godt som arbeidsgiver for lærerne, de har skapt konflikt i hvert eneste hovedoppgjør siden 2008. Dette tyder på at problemet kanskje ikke er lærerne, men en uprofesjonell arbeidsgiver som ikke forstår hvordan det er å være lærer.

– Vi må få rydda opp i den ansvarsfraskrivelsen vi nå ser, der kunnskapsministeren skylder på KS og KS skylder på kommunene. Mens kommunene ikke en gang har behandla dette dramatiske forslaget skikkelig.

Nye samtaler til uka
Konflikten startet da lærernes arbeidsgiver KS nektet å videreføre arbeidstidsavtalen til lærerne. I stedet ville de ha en ordning hvor rektor på den enkelte skole kunne pålegge lærerne lengre arbeidsår og flere undervisningstimer. Disse kravene måtte KS gå vekk fra, men i forslaget riksmekleren la fram var det en bestemmelse om at lærerne skulle være til stede på skolen 7,5 time hver dag, så lenge det var gode nok arbeidsrom.

Denne ordningen, sammen med forslag om lavere betaling for vikartimer og dårligere vilkår for eldre lærere, var en viktig grunn til at landets lærere stemte ned forsalget med solid margin i uravstemningen.

Moxnes frykter lærermangel om KS vinner fram med noen av sine krav til mer detaljstyring av lærerhverdagen.
– I Norge vil vi mangle over 11.000 lærere om 6 år. Vi har ikke én lærer å miste - derfor må vi nå skape ro i Skole-Norge og gjenoppbygge tilliten. KS bidrar dessverre til det motsatte.