OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Behold sexkjøpsloven, styrk hjelpetiltakene

Evalueringsrapporten som ble lagt fram på mandag viser at prostitusjonen i Norge er redusert etter sexkjøpsloven, stikk i strid med hva Frp, Høyre og Venstre har hevdet. Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil utfordre disse partiene til å ta konsekvensen av forskningen, og legge vekk forslaget om å fjerne sexkjøpsloven.

– Det vil være et ekstremt feil signal hvis Stortinget vedtar at det skal være lov å kjøpe seg et annet menneske. En viktig effekt av sexkjøpsloven er at vi gjør Norge til et mindre attraktivt land for kriminelle miljøer som organiserer trafficking, og som utnytter sårbare jenter og kvinner på det groveste. Loven må bestå, sier Moxnes.

I rapporten heter det at loven trolig har redusert omfanget av menneskehandel til Norge.

– Dette er viktig og gledelig å høre, sier Moxnes. – Vel så viktig er det at vi med loven sender ut et klart og tydelig signal om at vi som samfunn mener at menn ikke skal ha rett til å kjøpe sex. Dette er et grunnleggende prinsippielt og etisk spørsmål.

– Vi har imidlertid ingen grunn til å lene oss fornøyd tilbake i stolen. Prostitusjon er grov vold mot kvinner, og alt for mange kvinner utsettes fortsatt for dette. Grunnlaget for at prostitusjon overhodet fins, er at menn er villige til å betale for å få sex. Vi må heve terskelen for sexkjøp ytterligere, sier Moxnes og peker på bøtenivået:

– Vi trenger bøter som virkelig svir om sexkjøpsloven skal avskrekke menn fra å kjøpe sex. Mens straffen for å kjøpe sex er 30.000 kroner i Oslo, er bøtenivået halvparten av dette i Hordaland og Rogaland. Jeg tror det vil virke forebyggende med samme bøtesats for brudd på sexkjøpsloven i hele landet, og at de bør legges på Oslo-nivå, sier Moxnes.

– Vi må også styrke hjelpetiltakene for kvinner som er i prostitusjon, deriblant Rosa-prosjektet for personer som er utsatt for menneskehandel. Det gjenstår også å bygge opp et tilbud ute i kommunene med mål om å hjelpe de prostituerte ut av prostitusjon. Arbeidet med å hjelpe disse kvinnene er i dag for dårlig, og det trengs styrka kompetanse og midler i NAV, helsevesenet og til kommunene for å etablere dette. Et slikt tilbud har man i Sverige, og regjeringa burde ta seg en studietur til Sverige for å lære om deres tilbud for å hjelpe kvinner ut av prostitusjon.