OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Venstre og Krf ofrer asylbarna

Amnestivedtaket om asylbarn med lange opphold i Norge trer i kraft i dag, 1. juli. Vedtaket gjelder bare 140 av de 750 lengeværende barna.

– Det er skuffende å se hvordan Krf og Venstre forlater sitt tidligere standpunkt om at at barns beste og Barnekonvensjonens pålegg, må ha forrang framfor asylpolitiske behov. De viser nå at de er villige til å ofre de fleste av barnas sikkerhet og framtid for å tekkes sine mørkeblå venner, sier Marielle Leraand, nestleder i Rødt.

I vedtaket som trer i kraft i dag sies det bare at en skal ta «større hensyn» til barns behov.

– Dette må endres når den permanente loven kommer opp i Stortinget til høsten, sier Leraand.

– Den vage formuleringa om «større hensyn» betyr lite når det samtidig innføres håndfaste begrensninger om at «barna må komme fra land med returavtaler og at søknadene må være registrert før returavtalen trådte i kraft». Det betyr at barn fra Eritrea og Iran, og barn fra Afghanistan som kom hit etter 2005 må ut uansett, sier Leraand.

– Rødt mener at alle de 750 barna som har vært i landet i mer enn 3 år inntil sist høst skal få amnesti nå. Vi mener samtidig at regelendringen som kommer til høsten må sikre barns grunnleggende rettigheter og følge Barnekonvensjonen, slik det opprinnelige kravet var.