OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Afghanistan etter valget

– Folk ønsker ny kurs, men får fortsatt krig og okkupasjon, sier internasjonal sekretær i Rødt, Arnljot Ask.

5. april ble første omgang av valget i Afghanistan avholdt. Ask fulgte valget tett, og mener lite tyder på at valget vil gi landet en ny kurs.

– Valget i Afghanistan uttrykte at folk ønsker en endring, at de skal få være med å bestemme landets framtid. Slik var framgangen i valgdeltakelsen gledelig og en en oppmuntring. Men dessverre kan vi allerede si at valgresultat ikke vil gi landet en ny kurs.

– De to kandidatene som går videre til neste valgomgang er begge tett knyttet til USA. Abdullah Abdullah er fra Nordalliansen og ble bragt inn i maktens sirkler igjen med amerikanernes invasjon høsten 2001. Hans konkurrent Ashref Ghani bodde og jobbet i USA fra 1978 til 2001, blant annet som økonomisk rådgiver i Verdensbanken. I desember 2001 ble han hentet til Afghanistan for å bli rådgiver for påtroppende president Karzai. Uansett hvem av dem som vinner den andre valgrunden 28.mai, vil landet underskrive en avtale med USA som tillater 12-15000 fremmede soldater i landet også etter at ISAF fases ut ved slutten av 2014.

Ask er kritisk til at den militære tilstedeværelsen i Afghanistan fortsetter.

– Norges forsvarsmininister Ine Marie Søreide Eriksen har igjen bekreftet at Norge vil være med USA på 10 nye år i Afghanistan. Det er helt meningsløst. Den overhengende faren er fortsatt krig og at den kommende regjeringen vil være avhengig av den samme koalisjonen som har styrt landet de siste 12-13 åra. Når de aller fleste har kommet fram til at inntoget i Afghanistan har vært en katastrofe for landet, som har skapt død og lidelse for sivilbefolkningen og som vil skape store problemer for utviklingen i lang tid framover, hvorfor tror man 10 nye år med samme medisin skal gi en ny kurs?

Ask mener alle fremmede soldater må ut snarest, for å skape vilkår for en afghansk politisk løsning, uavhengig av USAs og Norges interesser.

– Det vil skape de beste vilkåra for at Taliban, og de gamle krigsherrenes makt og innflytelse, kan bygges ned. Håpet ligger i at den nye generasjonen, som også markerte seg under dette valget, får anledning til å vokse seg sterkere og få mer innflytelse. Dette må bli retningsgivende for den framtidige norske støtten til Afghanistan og prege den sivile og humanitære hjelpen vi fortsatt skal gi. Men midlene til fortsatt militær tilstedeværelse i landet bør nulles ut allerede ved første budsjettrevisjon nå i mai.

For ytterligere kommentarer, kontakt Arnljot Ask, internasjonalt ansvarlig i Rødt: 993 92 188

Klikk her for pressebilder til fri bruk.