OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– For tidlig å skryte av KS


KS meldte i forrige uke at de firer på kravet om å pålegge lærerne å jobbe mer i skoleferien og mindre når elevene er på skolen.

– At KS rygger litt er bra, men det betyr ikke at vi kan puste lettet ut. KS sitt farligste og viktigste krav ligger fortsatt på bordet, mener Bjørnar Moxnes og Rosa Lund (Enhedslisten).

Forhandlingene om lærernes arbeidstid starter 3. april. I den anledning er Enhedslistens utdanningspolitiske talsperson Rosa Lund på besøk i Norge. Sammen med Bjørnar Moxnes advarer hun i et leserinnlegg i Dagbladet mot å tro at uenigheten med KS er løst.

«KS sitt farligste og viktigste krav ligger fortsatt på bordet: Å gi rektor mulighet til å pålegge lærerne flere undervisningstimer. Det betyr at lærerne får mindre tid til å forberede hver time, rette prøver og følge opp hver enkelt elev. Det er her innsparingsmulighetene ligger for fattige kommuner: De kan innføre vikarstopp, og i stedet pålegge lærerne undervise mer. Eller unngå å ansette nye lærere hvis elevtallet øker, og heller be samme antall lærere undervise mer. Med tanke på at flertallet av norske kommuner allerede kutter i skolebudsjettet, er det naivt å tro at disse innsparingsmulighetene ikke vil bli brukt», skriver de.

«At KS firer på kravet om at lærerne må jobbe mer i skoleferiene endrer ikke på dette, siden lærerne kan pålegges flere undervisningstimer uavhengig av antall uker arbeidstida fordeles over.»

I Danmark er en liknende ordning som den KS foreslår allerede innført, og har ført til at to av tre danske lærere oppgir at de vurderer å slutte i yrket.

Hele leserinnlegget kan leses i Dagbladets papirutgave.