OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Sjødeponi er miljøkriminalitet

– Det er miljøkriminalitet med ministerens velsignelse, sier Elin Volder Rutle fra Rødt etter at kommunalminister Sanner i dag vedtok at det kan dumpes 30 millioner tonn gruveavfall i Repparfjord i Finnmark

Repparfjord er en nasjonal laksefjord, og er også viktig for flere andre store fiskebestander, blant annet gyter den truede kysttorsken i fjorden. Fagmiljøene, inkludert Havforskningsinstituttet, har gang på gang advart mot konsekvensene av å dumpe gruveavfall direkte fjorden.

– Når det daglig gjennom mange år skal dumpes giftig gruveavfall vil økosystemene bli ødelagt og laksen forsvinne. Ved deponiet vil alt liv i havet bli utradert, og giftig avfall vil også spre seg over store områder og skade fisk og andre organismer også andre steder i fjorden. Havet er ingen søppelplass, sier Rutle.

Verst i verden

Det er bare 4 andre land i verden som tillater at gruveavfall dumpes i havet.

– Med dette vedtaket blir Norge verst i klassen, siden avfallet dumpes midt i et levende økosystem, og ikke på 1000 meters dyp der konsekvensene for livet i havet vil være mindre.

– Gruva vil også få dramatiske konsekvenser for reindrifta i området. Det er tydelig at Sanner har valgt å ignorere alle faglige råd fra berørte næringer og miljøeksperter. I stedet får storkapitalen det som de vil.

– Framtidsrettet gruvedrift spiller på lag med naturen og ser gruveavfallet som en ressurs. At vi også senere skal kunne høste av fornybare ressurser er viktigere enn at selskapene kan øke sin profitt ved å velge de billigste og mest miljøskadelige løsningene. Rødt går inn for at det stilles krav til driftsmåte for å redusere inngrepene, redusere avfallsmengden og lette rehabilitering av gruveområdene. Det må lages regler og avgifter som som fører til alternativ bruk av overskudds-masser for å redusere eller fjerne behovet for ytre deponi.

Natur og Ungdom mobiliser nå til sivil ulydighet.

– De har vår fulle støtte. Hvis ikke miljøministeren setter foten ned kommer det til å bli store protester. Det vil være flere Rødt-medlemmer blant aksjonistene, lover Rutle.

For ytterligere kommentar, kontakt Elin Volder Rutle: 992 49 188.

Klikk her for pressefoto til fri bruk.