OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Salget av Nets må stoppes

Denne uka ble Nets solgt til utenlandske kapitalfond. Selskapet står bak systemet for kortbetaling, BankID og digital postkasse. Rødt frykter for personvernet ogkrever at salget stoppes.

– Sentralbankene i de nordiske landene bør ta over Nets, da har vi større trygghet for personvernet, vi kan sørge for investeringer i finansiell infrastruktur, og for at investorer ikke kan gjøre dette til en melkeku for profitt, sier Bjørnar Moxnes til avisa Klassekampen.

Nets har hittil vært eid av en rekke banker i norden, særlig i Danmark og Norge. Nå er selskapet solgt til Advent International, ATP og Bain Capital. Bain Capital er selskapet til tidligere presidentkandidat Mitt Romney. Moxnes er skeptisk til at selskaper som Bain Capital skal overta Nets.

– Tidligere har jo Bain Capital tatt opp enorm gjeld i selskaper de har tatt over, for å kunne ta ut utbytte til sine investorer, eller de har skåret selskapet til beinet for å øke verdien på det i forkant av et videresalg, sier han.

– Dette er jo som å selge ut landets veier og fortau, og infoen om hvem som bruker de når, til et fremmed kapitalfond som er helt utenfor demokratisk kontroll, sier Moxnes til avisa.

Et av datterselskapene til Nets, E-boks, signerte nylig avtale med Difi om digital postkasse. Det betyr at også systemet for kontakt med det offentlige i framtiden kan bli kontrollert av internasjonale kapitalfond.

I Danmark har salget av Nets skapt stor offentlig debatt. Der har deler av handelsnæringen støttet forslaget om at Nets må overtas av sentralbanken, og Foreningen for dansk internetthandel har advart mot at salget kan gi høyere kostnader for betaling med kort.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Klikk her for pressefoto til fri bruk.