OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

Norge må ikke krige i Mali

Rødt ønsker ikke at Norge deltar militært i Mali sammen med de franske styrkene.

I går åpnet utenriksminister Espen Barth Eide for å støtte den franske krigsoperasjonen i Mali med norske soldater. Det er feil vei å gå, mener leder i Rødt Bjørnar Moxnes.

– Krigføring vil eskalere konflikten, og skape grobunn for mer terror. Det vil bare ramme de sivile i neste omgang.

Krig mot terror skaper terror
– Den 12 år lange krigen mot terror har vært fullstendig feilslått. Det finnes ingen militær løsning for å bekjempe terror. Men nå vil USA og Storbritannia utvide krigen mot terror til å gjelde Nord- og Vest-Afrika. Og de etablerte norske partiene logrer med halen og er enige. Har de ikke lært noe av Afghanistan, Irak og Libya?

– Opprørsgruppene i Mali er splittet og kriger like mye mot hverandre som mot andre. Om vestlige land rykker inn militært, får de en felles fiende å slåss mot. Det vil eskalere konflikten og styrke jihadistene.

Ønsker politisk løsning
Situasjonen i Mali er alvorlig, og Rødt tar sterk avstand fra de jihadistiske opprørsgruppene. Det er kun en politisk løsning som kan skape fred i landet.

– I stedet for en militær cowboy-taktikk må Norge jobbe for å følge opp FN-mandatet om å etablere en fredsbevarende styrke under kontroll og mandat fra FN. I tillegg må vi støtte den humanitære innsatsen som gjøres for sivilbefolkningen i Mali.

Vesten kan skylde seg selv
Bjørnar Moxnes mener de akutte problemene i Mali er et resultat av Natos krig mot Libya.

– Vesten kan skylde seg selv for problemene i Mali. Nato samarbeidet med jihadister i krigen mot Gadaffi, og de fikk tilgang til Gadaffis våpenlagre. De har styrket sin stilling, rykket inn i Nord-Mali og kuppet tuareg-opprøret der. Nå må Malis sivile betale prisen for Vestens Libya-krig, en krig som har gjort hele Nord-Afrika farligere og ikke fredeligere.

For ytterligere kommentar, kontakt Bjørnar Moxnes: 402 26 062.

Pressefoto til fri bruk: https://picasaweb.google.com/101629573710058999276/BjRnarMoxnes