Rødt

Kart over Norge

Lokallag

Menu

Forskjells-Norge

Forskjells-Norge er vår største utfordring som samfunn. Dagens generasjon kan bli den første på over 100 år som får det mindre trygt enn foreldrene sine. Men heldigvis er det mulig å skape et vendepunkt.

Hva er forskjells-Norge?

Rødts hovedsak er å skape et vendepunkt i kampen mot forskjells-Norge. Men hva er det?

Framveksten av forskjells-Norge er vår største utfordring som samfunn.

Kort sagt er det at de på toppen får stadig mer, mens vanlige menneskers trygghet smuldrer opp.

Forskjells-Norge er økende økonomiske skiller. Siden 1990 har forskjellene økt raskere i Norge enn i USA. Mens de superrike tjente 26 ganger mer enn den jevne nordmann på 80-tallet, vokste avstanden til 178 ganger på 2000-tallet.

Men forskjells-Norge er mer enn tall. Det er at vanlige mennesker får en vanskeligere hverdag.

Forskjells-Norge er at du ikke kan planlegge hva familien skal gjøre i helga, fordi du ikke vet om du skal på jobb eller ikke.

Det er at de etablerte partiene tar penger fra de uføre for å betale for framtidas velferd, mens det aldri har vært flere milliardærer her i landet.

Det er at kvinner fortsatt bare tjener 85 prosent av menn, selv om de gjør jobber som er like viktige.

Forskjells-Norge er når noen må ha to jobber for å få endene til å møtes. Samtidig skriver Dagens Næringsliv om hvor vanskelig det er å være rik for tida, siden rentene er så lave: Man må faktisk ha 82 mill i banken for å kunne leve på rentene alene.

Det er at regjeringa ikke gjør noe for å hjelpe de arbeidsledige tilbake i jobb, mens de syke og uføre – som faktisk ikke kan jobbe – skal tvinges til det.

Det er å jobbe i bemanningsbyrå og stadig jakte etter neste vakt, mens du ser folk som er ti år yngre enn deg og har arvet penger allerede er på boligjakt.

Vi mangler rettferdighet

Får barna våre det bedre enn oss selv i framtiden? Det er et spørsmål foreldre har stilt seg selv til alle tider. Lenge har svaret vært åpenbart: selvfølgelig.

Sånn er det ikke lenger. Tenk på det: Dagens generasjon er den første på over hundre år som risikerer å ikke få det bedre enn sine foreldre.

Vi har det fortsatt utrolig bra i Norge. Likevel, under all velstanden vokser det fram en snikende følelse. En følelse av usikkerhet. En følelse av at det vi trodde var fast grunn under beina kanskje ikke er det likevel.

Hvorfor? Er pengene brukt opp? Nei. Vi er ikke fattigere enn før, vi er rikere. Vi mangler ikke mat, strøm, medisiner eller fred. Vi mangler ikke teknologi eller utdanning eller ytringsfrihet.

Det vi mangler, er rettferdighet.

Om neste generasjon får det mer usikkert enn den forrige, skyldes det ene og alene politisk svikt. At avstanden mellom folket og den politiske eliten blir så stor at demokratiet forsvinner. At private særinteresser får vinne fram, på bekostning av flertallet og fellesskapet. At forskjellene blir for store.

Det er den veien det har gått lenge nå. Ingen partier har gått til valg på å gi mer til de rike eller å øke antall fattige barn. Likevel er det sånn det har gått.

Lever i en boble

De andre partiene har lenge levd i sin egen boble når det gjelder de raskt økende forskjellene. De sier at vi skal være glade for at Norge har små forskjeller, og at jobben framover er å hindre at de blir større. Jonas Gahr Støre og Erna Solberg sier begge at vi må ta vare på Norge som et land med små forskjeller. Man kan lure på hvor Solberg og Støre har vært de siste tiårene. På 2000-tallet tjente de superrike 178 ganger mer enn vanlige folk. Er det små forskjeller? Er det en samfunnsutvikling vi skal være fornøyde med?

Det finnes riktignok andre land som har enda større forskjeller, men det betyr ikke at forskjellene i vårt eget land er små. De er fortsatt altfor store. Da holder det ikke å bare være imot at forskjellene øker. Det trengs et vendepunkt, sånn at de blir mindre.

Derfor er Rødt mot forskjells-Norge

Rødt er ikke mot store forskjeller fordi vi er misunnelige på de rikeste. Vi er mot fordi det er urettferdig. Fordi det gjør at samfunnet blir et dårligere sted for oss alle. Det svekker folkestyret, tillitten mellom mennesker og mulighetene til hver enkelt.

Vi er avhengig av at alle bidrar for at det skal gå rundt. Da kan vi ikke ha et samfunn hvor det lønner seg mer å arve enn det gjør å jobbe. Høyre snakker om at det skal lønne seg å jobbe, men det stemmer jo ikke. Det som virkelig lønner seg er å arve. Undersøkelser viser at 7 av 10 superrike i Norge ikke har jobba for formuen – de har arva den. Hadde hardt arbeid virkelig lønt seg, ville landets havnearbeidere og hjelpepleiere vært millionærer.

2 av 3 vil ha mindre forskjeller

I lang tid har et stort flertall på 2 av 3 nordmenn ment at det er en hovedoppgave for politikerne å minske de økonomiske forskjellene. Det er med andre ord ikke den jevne nordmann som har ønsket seg denne utviklinga. Tvert imot. Velgerne har gang på gang bedt politikerne redusere ulikheten. Likevel har de økt den. Da må vi spørre oss: Bryr de seg egentlig? Og du må spørre deg selv: Skal jeg gi de andre partiene enda en sjanse, eller skal jeg la noen andre få prøve seg?

Det er mulig å skape et vendepunkt

Rødt vil gjøre slutt på at det går samme veien samme hvem som styrer. Allerede nå bruker vi posisjonene våre i lokalpolitikken til å undergrave Siv Jensen og Erna Solbergs politikk for økte forskjeller.

Vi har for eksempel startet en kampanje mot midlertidige stillinger, hvor over 50 kommuner og fylkesting har vedtatt at de som arbeidsgiver vil følge gammel arbeidsmiljølov og gi faste stillinger.

Når de i regjering gir skattelette som øker forskjellene, jobber vi med å innføre tak på hvor høye topplønningene kan være for ledere og politikere i kommunen.

Når de privatiserer stadig mer, kan vi møte dem med vedtak om at all kommunal velferd skal være profittfri sone. I Oslo har vi for eksempel fått med byrådet på at ingen nye barnehager skal drives av kommersielle, og at flere sykehjem skal tilbake i kommunal regi. Da holder vi utenlandske oppkjøpsfond unna barna og de eldre.

Og når de gjør flere barn fattigere, jobber vi med å gi flere gratis SFO og barnehage.

I valget 2017 skal vi inn på Stortinget, for å fortsette arbeidet mot forskjells-Norge. Det er mulig å skape et vendepunkt. Men det er ikke opp til oss. Det er opp til deg. Det er mange måter å bidra på (i tillegg til å stemme Rødt, selvsagt):

Følg oss og del nyheter om Rødt i sosiale medier:
Facebook: fb.me/roedt
Twitter: @raudt
Instagram: stemroedt

Send sms RØDTGAVE til 2434 for å gi 200 kroner til Rødts valgkamp.
Du kan også gi på andre måter

Inviter vennene dine til å høre mer om Rødt

Bli medlem

Google+