Rødt

Kart over Norge

Lokallag

Menu

1. mai 2014


1. mai – arbeidernes kampdag

Den internasjonale arbeiderkongressen møttes i Paris i 1889 for å stifte Den annen Internasjonale. Etter forslag fra de fagorganiserte i USA ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag. Dette hang sammen med at politiet 1. mai 1886 skjøt og drepte 4 demonstranter under en generalstreik i Chicago, der kravet var innføring av åtte timers arbeidsdag.

Disse hendelsene minnes i dag som første mai eller arbeidernes dag i de fleste industrialiserte land. Fra Norge deltok Carl Jeppesen, som sørget for at denne dagen ble valgt også i Norge. Dagen ble første gang feiret i 1890 som arbeidernes egne internasjonale kamp- og festdag. Aldri tidligere hadde arbeidere over hele Europa samlet seg på samme dag til en mønstring for felles krav. I 1947 anerkjente Stortinget 1. mai som offentlig høytidsdag.

Kilde: Wikipedia.

Arbeidernes kampdag markeres på mange vis over det ganske land. Rødt går i år inn for å mobilisere under parolene «6-timersdag med full lønnskompensasjon», «Ut av EØS – nei til sosial dumping» og  «Lærerne har ingen tid å miste – forsvar lærernes forhandlingsrett!»

Her treffer du Rødt-ledelsen 1. mai:

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, holder tale i arbeiderbastionen Odda i Hardanger, på Lindeplassen kl. 15:50.

Marielle Leraand, nestleder i Rødt, holder tale på Svolvær Torg i Nordland kl. 12:30.

Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, holder tale på Venstrealliansens tradisjonsrike arrangement Rød på Blå i Brenneriveien i Oslo kl. 19:00.

Linn-Elise Øhn Mehlen, leder i Rød Ungdom, holder appell på Rødt Oslos 1. mai-fest på Verkstedet Bar i Hausmannsgate 29, kl. 15:00.Google+